Joel on Software

Joel on Software   Joel, szoftverekről

 

További "Joel on Software" cikkek magyar nyelven

További "Joel on Software" cikkek angol nyelven

E-mail a szerzőnek (angol nyelven)

 

Tágra zárt száj


Szerző: Joel Spolsky
Fordította: Verók István
Szerkesztette: Lóth Tamás
2003. január 15.

Apple-termékek piaci megjelenésekor mindenkinek hatalmas meglepetésben szokott része lenni, még a One Infinite Loop1 kukáit hónapokig megszállottan túró elszánt Apple-rajongóknak is.

A Microsoft ellenben lázasan kibeszéli minden, még akár csak valaki agyában, ötlet szintjén létező terméktervét. A .NET-et például cégen kívüli tesztelők a végső forgalomba kerülés előtt évekig használták.

Melyik a célszerűbb hozzáállás? Érdemes-e hírverés reményében a fejlesztett termék nevét az unalomig elcsépelni, vagy a premierig inkább fogjuk vissza magunkat?

A Fog Creek eddig minden esetben a teljes rádiócsend elvéhez tartotta magát. Időnként felmerül bennem a változtatás ötlete. Miért ne láthatna be a világ fejlesztési folyamatunk legmélyebb bugyraiba is? Nincs semmi rejtegetnivalónk!

Saját életemben viszont én is Az újonc ( The Freshman) című film Marlon Brando alakította maffiafőnökének szavait követem: „Minden kimondott szavam, definíció szerint, egyben ígéret is.” Ígéreteinket pedig legbiztosabban akkor nem szegjük meg, ha nem is teszünk ilyeneket. Ez nekem elég ok, hogy jövőbeli termékeinkről ne nyilatkozzak. A szoftverfejlesztés világában négy további indok is emellett szól.

Piaci verseny. Nem félek túlzottan a versenytársainktól, de ha az embernek már egyáltalán vannak őt figyelő konkurensei, akkor minden még nem nyilvános termékjellemzőt taglaló elejtett szó nekik ad egy lehetőséget. A nagyon ütős funkciók piaci bevezetésig hallgatva viszont mi tehetünk szert előnyre, a többieknek a mi ütős funkciónk saját implementálása legalább fél évükbe fog telni.

Érdemes alulígérni, de túlteljesíteni. Ha (reménybeli) ügyfelek előtt neki kezdünk egy tervezett funkciót boncolgatni, azzal bennük rögtön különféle (akár teljesíthetetlen) elvárásokat ébresztünk. Egy jövendőbeli kagylópároló funkció mégoly óvatos taglalását hallgatva előbb-utóbb mindenki fejében egészen vad elképzelések is fognak születni (végül már a pattanások és a kopaszság gyógyítását is elvárják majd tőle, méghozzá telepatikus felhasználói felülettel körítve). A termék piaci megjelenésekor a csalódás persze elkerülhetetlen. Ez pedig csak árthat a helyzetünknek.

Rugalmasság. Csak akkor érdemes fejlesztés alatt álló funkciókról és azok megjelenésének idejéről nyilvános ígéreteket tenni, ha azokat tartani is szándékozunk. Az ígéretek ugyanis beszűkítik a mozgásterünket, ez pedig Murphy törvényeinek beteljesülésekor rosszul jöhet. Be nem tartott ígéretekkel pedig egy nagyon nehezen újraépíthető valamit dönthetünk romba: a saját hírnevünket.

Egyszerűség. A rádiócsend irányelvét mindenki meg tudja érteni, és be tudja tartani. A legkisebb mértékben is túlkomplikált szabályokat azonban valaki előbb-utóbb félreérti, az eredmény pedig információszivárgás.

És mi van az előzetes várakozások és publicitás nyújtotta segítséggel? Nem tudom. Egy kicsit talán segít, de a nemelőzetes hírveréssel nem érhet fel. Úgy gondolom, a termék megjelenése előtti publicitás 90%-ban nem éri el célját. Gondoljunk csak vissza a Segway-robogók egy évvel ezelőtti hatalmas reklámrobbanására. Még Jeff Bezos és Steve Jobs is részt vett benne, a nagyközönség az ő szájukból hallhatta, hogy „AZ” miként fogja forradalmasítani az egész világot. Hogy egész városokat rendeznek majd át miatta. A Segway-ről tehát úton-útfélen lehetett hallani, megvenni viszont még nem volt lehetőségünk, a hírverés hasznossága tehát erősen kétséges. Ugyanekkora publicitás viszont egészen bizonyosan sokat segített volna akkor, amikor már minden áruház tornyosuló Segway-készleteket halmozott fel.

A fejlesztés alatti termékekről folyó kommunikáció egy állítólagos előnye, hogy általa korai visszajelzést kapunk. Az egész világ visszajelzésére azonban egészen bizonyosan nincs szükségünk. Gondoljunk csak a Chandler fejlesztőire; a szerencsétlenek még a tervezés előtt beszélni kezdtek a termékről, és azonnal kezelhetetlen mennyiségű visszajelzés havazta el őket. A Chandler mostanra mindenki szemében nagybetűs Világmegváltó lett. Ekkora elvárásnak nehéz megfelelni. Tapasztalatom szerint párszáz, jól megválasztott ügyfél legalább ilyen jó visszajelzésekkel tud szolgálni. A további 800 000 beérkező javaslatot pedig már más is beküldte, akármilyen jó ötletek is legyenek. (A Chandler egyébként, mivel nyílt forrású projekt, jól döntött. Nekik nem számít, hogy konkurensek is láthatják az ötleteiket, a fejlesztés jelen szakaszában pedig az idejüket megéri funkcióötletek szűrésével tölteni, ha ennek révén több fejlesztőhöz jutnak.)

Ügyfelektől (és reménybeli ügyfelektől) elég sokszor kapok hasonló kérdéseket: „A FogBUGZ (vagy a CityDesk) majdnem pont jó nekem, de még egy salátakeverő is kéne bele. Mikor lesz benne salátakeverő? A következő verzióban?” Mindig azt kell felelnem: „Nem tudom. Talán igen, talán nem. Ha a salátakeverő tényleg elengedhetetlen, akkor attól tartok, máshol kell utánanézni.” Pár üzletkötéstől valószínűleg elesünk emiatt, de ügyfeleinket akkor sem fogjuk ígérgetéssel traktálni. Türelmes természetem van, a Fog Creek pedig jövedelmező, nincs közvetlen szükségem mindenki pénzére. Jövőre talán már nekünk is lesz salátakeverőnk, akkor pedig már ezeknek az érdeklődőknek is bizton ajánlhatom magunkat. De így még mindig jobb, mint valami nem megfelelőt eladva magunkra haragítani az ügyfelet, vagy megbízhatatlanság hírébe kerülni.

 

1 Az Apple-székhely magyarul kb. „Szó köz 1.”-nek megfelelő játékos postacíme.A fordítás alapjául szolgáló angol cikk címe: Mouth Wide Shut  

Joel Spolsky a Fog Creek Software alapítója. A Fog Creek egy apró szoftvercég, székhelye New York City. Joel a Yale egyetemen végzett, majd programozóként és menedzserként dolgozott a Microsoftnál, a Viacomnál és a Junonál.


Az itt olvasható oldalak egyetlen személy véleményét tükrözik.
Minden itt megjelenő tartalom ©1999-2005 Joel Spolsky. Minden jog fenntartva.

FogBUGZ | CityDesk | Fog Creek Software | Joel Spolsky